Pe șoseaua Panciu-Soveja, nu departe de intrarea în Cîmpuri, pe stînga cum te duci spre Soveja, se poate vedea, ascunsă pînă la brîu într-o vale prin raport cu drumul, Casa Memorială Moș Ion Roată.
Casa memorială a fost inaugurată la 24 ianuarie 1959, cu prilejul Centenarului Unirii Principatelor Române, în casa în care a locuit Ion Roată (1806 – 1882) din cătunul Gura Văii și strămutată la șoseaua ce leagă orașul Panciu de Soveja. Restaurată, casa cuprinde obiecte specifice ambientului familial și social în care a trăit Ion Roată și mărturii documentare privind activitatea sa în Divanul Ad-hoc al Moldovei (1857), ca deputat al țărănimii putnene. Casa este o locuință țărănească monocelulară, specifică Țării Românești, armonioasă și expresivă.
Chiar dacă e vorba de o casă adusă pînă aici din Gura Văii, unde a locuit Moș Ion Roată (potrivit oficialităților) sau pur și simplu de o altă casă de pe vremea celebrului țăran român (potrivit opiniilor din satul Gura Văii) Muzeul merită vizitat fie și pentru a vedea uriașul salt făcut de România după un secol și jumătate în materie de locuit la țară.
Moș Ion Roată este un autentic răzeș moldovean, din comuna Câmpuri, județul Vrancea. Moș Ion Roată este atestat în documente ca membru al Divanului Ad-hoc al Moldovei, apoi ca președinte de comisie electorale la el în sat. Militează pentru înființarea unei școli, se implică în comisiile de împroprietărire, semnează cu parafă (cu caractere chirilice). În 1878 este decorat cu „Steaua României”. Urmașii săi încă trăiesc în satul Gura Văii, unde Moș Roată le-a făcut casă. Dar căsuța lui este chiar lângă șosea, mai jos de nivelul drumului, în centrul comunei Câmpuri.
Comenteaza