Manastirea Musunoaiele

 

Manastirea Musunoaiele este o manastire ortodoxa din judetul Vrancea. Asezata in localitatea Fitionesti, manastirea inchinata Adormirii Maicii Domnului, a fost infiintata in secolul al XVII-lea. Din localitatea Panciu se porneste spre comuna Fitionesti, cale de unsprezece kilometri, apoi, alti optsprezece kilometri, pe un drum forestier. La manastire se poate ajunge si peste deal din localitatea Pralea pe un drum forestier.

 

Prima asezare monahala este pusa in legatura cu sihastrii din vechime, nevoitori in aceste paduri, care, din cand in cand, coborau la biserica, spre a primi Sfintele Taine.

In apropiere de manastire se afla mormantul eroinei Ecaterina Teodoroiu si situl arheologic „Cetatuia Manastioara”. Istoria recenta a acestei manastiri este impresionanta, ea fiind un simbol al rezistentei anticomuniste din Muntii Vrancei. Astazi, obstea monahala este alcatuita din cativa calugari.

 

 

 

 

Manastirea Musunoaiele – scurt istoric

 

Manastirea Musunoaiele se afla asezata pe valea Zabrautiului, in comuna Fitionesti, nu departe de Manastirea Brazi. Prima asezare monahala este pusa in legatura cu sihastrii din vechime, nevoitori in aceste paduri, care, din cand in cand, coborau la biserica, spre a primi Sfintele Taine. Cel care a pus temelia primului asezamant monahal, numit Musunoaiele, a fost episcopul Lavrentie al Romanului, ucenic de seama al Sfantului Teodosie de la Brazi. Acesta a inzestrat aseza犀利士
mantul cu toate cele necesare vietii manastiresti, obtinand si unele scutiri de taxe pentru noul schit.

Potrivit documentelor vremii, pe la anul 1945, in obstea Schitului Musunoaiele se nevoiau in jur de treizeci de parinti calugari, iar averea schitului cuprindea sase clopote, alaturi de alte odoare sfinte, precum si podgorii si mosii.

In anul 1863, prin secularizarea averilor manastiresti, facuta de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Schitul Musunoaiele a fost saracit de toate avutiile sale, iar calugarii s-au imprastiat, nemaiavand cele necesare traiului. Cei care au ramas insa in obste au inceput sa prelucreze lemn, spre a putea intretine biserica.

In anul 1940, prin purtarea de grija a ieromonahului Evghenie Hulea, staretul Schitului Musunoaiele, locasul monahal a cunoscut o perioada de renastere. Pentru verticalitatea sa, in privinta inselarii comuniste, parintele Evghenie Hulea a fost supranumit „Sfantul de la Musunoaiele”. Renumit duhovnic si ingrijitor al celor aflati in nevoi, parintele a atras asupra sa ura comunistilor.

In anul 1949, pentru ca a oferit hrana unui grup de soldati germani, care fugisera din calea Armatei Rosii, parintele Evghenie a fost aruncat in temnita, vreme de cinci ani. Mai apoi, in anul 1958, el a fost inchis din nou, vreme de alti patru ani. Parintele Evghenie a fost torturat pana la moarte, trecand la cele vesnice in ziua de 23 octombrie 1962. Mai apoi, el a fost inmormantat in cimitirul din comuna Pufesti, judetul Vrancea.

In anul 1959, schitul de la Musunoaiele a fost inchis, de catre comunisti. Incepand cu anul 1980, staretul asezamantului monahal a inceput repararea cladirilor ramase in picioare si refacerea obstii monahale. Imediat dupa anul 1989, el a pus bazele celui mai mare ansamblu monahal recent din Vrancea. Manastirea Musunoaiele a fost redeschisa oficial in anul 1990.